Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Truende skyer over Liberia.

Aske, Øyvind
02.01.2020
Mandag 30. desember 2019 var det varslet en demonstrasjon i Monrovia, Liberia. Demonstrasjonen er rettet mot Liberias president Georg Manneh Weah og hans regjering. Det er Council of Patriots (COP) under formannen Henry P. Costa som planla demonstrasjonen for å gi et kraftig signal til Weah om at han trenger å ta skjea i en annen hånd framover. Samtidig skulle demonstrasjonen vise for all verden at ting faller fra hverandre i Liberia.
Truende skyer over Liberia.

President Weah, som tok over i januar 2018 etter president Sirleaf Johnson, er under økende press med sin økonomiske politikk. Landet lider etter borgerkrigen (1989-2003) og ebola utbruddet i 2014-2016. I avisa Observer leser vi at landet er bankerott. Det er ikke mulig å ta ut dollar i bankene. Inflasjonen og korrupsjon er tøylesløs og sivilt ansatte som lærere har ikke fått lønn på månedsvis. Dette rammer også politi og soldater, pensjoner uteblir. Blant befolkningen er situasjonen dramatisk. 9 av 10 lever på mindre enn 2 dollar dagen, det er under fattigdomsgrensa. Det er ingen jobber å få, arbeidsløsheten er skyhøy. Det er en liten elite som forvalter rikdommene i landet og som holder seg selv oppe gjennom massiv maktmisbruk og korrupsjon. COP hevder at president Weah må gå av. De hevder like fram at han er korrupt og udugelig og meler sin egen kake.

Costa var en tidligere tilhenger av Weah, nå beskylder han presidenten over å ignorere landets lovgivning. Det ble tidligere levert inn en protest 7. juni, som ikke er gjort noe med. Flere og flere liberianere er sinte pga tilstanden i landet. Mange er skuffet over Weahs regjering etter å ha lagt alt sitt håp i den tidligere fotballspillerens hender for et fremgangsrikt og korrupsjonsfritt Liberia. Weah hadde ingen tidligere politisk erfaring da han kom til makten med 70% av stemmene i desember 2017. Han ble valgt for 6 år.

Unge liberianere, de som valgte han inn, vender seg også bort fra ham. En ung mann sier på vegne av dem alle: «Jeg er sint på regjeringen, ting går den gale veien og det var ikke dette vi ventet».

Ifølge Civil Servant`s Union, ble mindre enn halvparten av de 73 000 offentlige tjenestemenn i Liberia, utbetalt med full lønn i november og desember, på tross av regjeringens løfte. En pensjonert lærer har ikke mottatt pensjon siden september i fjor. Han er ikke alene!

Tilbake til demonstrasjonen. Diplomatkorpset anført av USAs ambassade, ECOWAS, EU og FN har anmodet regjeringen om å utsette denne. COP svarer at det er ikke snakk om å avlyse den planlagte demonstrasjonen, men at de kan gå med på å utsette den. Akkurat for øyeblikket er det en diskusjon gående om hvilken dag. Regjeringen vil ikke legge den til søndag fordi det ikke passer seg for et kristent land å demonstrere i kirketiden. De vil heller ikke velge fredag pga muslimene. 7. dags adventister protesterer nå mot å velge lørdag. Det er også sagt at man ikke kan velge en vanlig virkedag av hensyn til næringsliv, skolegang og helsevesen. Hvilken dag blir da igjen? Det er nok ikke klokt å undertrykke misnøyen. Som tidligere fotballspiller må Weah erkjenne at han må takles og korrigeres. Demonstrasjonen må finne sted i respekt for ytringsfriheten. Samtidig må regjeringen selv verne demonstrasjonen utfra forpliktelsen til å beskytte liv.

Alle er redd for at den skjøre freden og stabiliteten som tross alt hersker i Liberia, igjen skal falle sammen. Mye er nå opp til president Weah. Han må begynne å bli president for hele befolkningen. Det kreves at han offentlig tar avstand fra korrupsjon og begynner å utvise kløkt, visdom og rettferdighet. Vi som er glad i Liberia må gå i forbønn for et land og et folk som fortjener så mye bedre enn dette.

 

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone