Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Vårens nyhetsbrev 2019

15.04.2019
Vi ønsker alle en deilig vår og en velsignet påske! Vårens nyhetsbrev ble sendt ut i forrige uke, sammen med en giro som kan brukes til å støtte arbeidet vårt. Ønsker du å mota nyhetsbrevet i posten kan du ta kontakt med oss, så setter vi deg på listen vår! Har du lyst til å gi en vårgave til misjonens arbeid, er kontonummeret 3000 13 88084, eller du kan sende et valgfritt beløp på Vipps til 2248
Vårens nyhetsbrev 2019

I dette nummeret av nyhetsbrevet kan du lese om ødeleggelsene i Mutambaraområdet etter syklonen Idai, og den fantastiske innsatsen våre støttespillere har bidratt med for å hjelpe de overlevende i Chimanimani! Det har kommet inn over 250.000 kroner, og vi er takknemlige, stolte og rørte over denne utrolige mobiliseringen! Stor takk til dere alle!

I nyhetsbrevet tar Øyvind Aske oss med på innvielsen av vannpumpa i Kayanmee Town. Klikk på lenken nederst og les hele nyhetsbrevet.

Kolanøtt, stearinlys og ris

Vårens nyhetsbrev 2019

Da vi ankommer Kayanmee Town i Todee District står sola allerede høyt på himmelen. Vi er ganske utslitt etter over 3 timer i bilen, 2 av dem på dårlige regnskogveier. Vi halvveis ramler ut av bilen, ut i varmen. Mars er den heteste måneden i året, det er høysommer i tropene. Vi kjører først inn i landsbyen, rett etter en liten stokkebro over elva. Landsbyen er så liten! Bare en liten husklynge. Tilsynsmannen og hans følge har allerede kommet. Bilen hans står oppe på bakketoppen like ved kirka. På grunn av heten har jeg ikke tatt med meg jakke, bare hvit skjorte. Men jeg må jeg ha på slips, skjorta klistrer seg til kroppen der jeg setter meg ned foran i den tradisjonelle jordkirken.

Historien er spesiell: Et prosjekt som var planlagt et annet sted, men landsbyen ble aldri ferdig til å begynne selv om det var penger til oppstart på Codevpro-kontoret. Codevpro direktør Emma og tilsynsmannen snakket sammen; hva skal vi gjøre? Tilsynsmann Sackie forteller Emma om en nødsituasjon som er oppstått i samme fylke. I landsbyen Kayanmee har folk blitt syke etter at en landsby lenger opp i elva forgiftet vannet for å drepe fisken. Denne spesielle og helt sikkert ulovlige fiskemetoden resulterte altså i alvorlige helseplager for mennesker lenger nedover i elveløpet som brukte elvevannet som drikkevannskilde. Kunne pengene brukes her til å grave en brønn og installere en vannpumpe? Da Emma svarte ja på dette, skjedde ting raskt. Papirmølla gikk rekordraskt og lokalsamfunnet ble overlykkelige da de fikk i utsikt å få rent drikkevann. De gravde brønnen på rekordtid og på et par måneder var prosjektet ferdig og pumpa installert. Nå skal Gud, Codevpro og Norge takkes og brønnen og drikkevannet innvies i den tre-enige Guds navn.

Innvielsesseremonien i kirken starter: Befolkningen overrekker tilsynsmannen et stearinlys, kolanøtter og en skål med ris. Slik blir gjester tatt i mot i denne delen av landet. Stearinlyset symboliserer lyset, kolanøtta betyr fred og risen symboliserer stabilitet. Til sammen betyr dette en ustrakt hånd om partnerskap. Pastoren heter Moses B. Mulbah. Det som var mest minneverdig ved innvielses-gudstjenesten denne formiddagen var Mulbahs tale. En kort preken om den barmhjertige samaritan. Myndighetene kjørte gjennom dette avsides liggende strøket før valget. De lovte hjelp og utvikling av lokalsamfunnet. Etter valget i desember 2017 har de ikke sett snurten av myndighetene. Presten og levitten gikk forbi den overfalte og sårede mannen. Pastoren spør retorisk: Hvem er den barmhjertige samaritanen? Hele kirken nikker da en utbryter: Codevpro! Så er både Emma og vi norske merket som den barmhjertige samaritan.

Vi blir overbrakt en høne før vi forlater kirken.

Vårens nyhetsbrev 2019

Nest siste akt foregår ved den nybygde vannpumpa litt nedenfor kirken. Ritualet skal gjennomføres og snoren skal klippes. Hele den vesle landsbyen er til stede. Tilsynsmannen og jeg får i oppgave å klippe snoren. Så skal pumpa prøves og vannet prøvesmakes. Vannet smaker godt. Folk jubler og er glade, ordentlig glade. Ikke noe mer sykdom pga forurenset elvevann! Siste akt er måltidet. Kvinnene har kokt og vil servere gjestene og alle andre mat. Flaskevann og softdrinks har de skaffet til veie. Vi blir benket sammen i palaverhytta og jeg får en følelse av at vi har opplevd en historisk begivenhet. 31.12.18 ble elva forgiftet, fredag 15.03.19 er ny vannpumpe innviet. Ny rekord! Og en ny tid for folk i Kayanmee har begynt. De er vår neste. «Jeg var tørst, og dere gav meg drikke». Hva gjør det om skjorta er gjennomvåt? Takk Gud at du også har nådd helt inn hit til disse få sjelene med din kjærlighet!

Vårens nyhetsbrev 2019

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone