Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Mitt lykkeligste øyeblikk

Aske, Øyvind
16.05.2014
Mariama Kanneh heter en 13 år gammel jente som er født i Jendema Sorogbema høvdingedømme i Pujehun District. Hun var elev ved den katolske grunnskolen i Jendema. I intervjuet innrømmer hun at da hun skulle opp til opptaksprøve for den videregående skolen, ble hun bekymret fordi Jendema ikke har noen god videregående skole som virkelig kunne dekke behovene for de som kommer fra grunnskolen.
Denne historien er oversendt oss av Smart Senesie fra CELAD:

Mitt lykkeligste øyeblikk 
Mariama Kanneh 13 år, Jendema i Sierra Leone
 
I tillegg er ikke lærerne gode nok og det er ingen gode lesesalsplasser til studier. De fleste videregående skolene i lokalsamfunnet blir enten drevet i provisoriske bygninger eller i leide lokaler. Vi hadde vanligvis ingen andre valg enn å velge Ahmadiyya-skolen som ligger 42 km borte fra Jendema. Dette var den nærmeste videregående skolen hvor vi kunne få kvalitetsutdannelse.
 Mitt lykkeligste øyeblikk Mitt lykkeligste øyeblikk
Ofte ble en del av jentene som dro dit gravide før skoleårets slutt. Kontakten med foreldrene ble for dårlig og noen av jentene bodde sammen med guttene som utnyttet dem seksuelt. Resultatet var at de ble gravide og måtte slutte i skolen. På denne måten økte dropp ut prosenten i Jendema området. Dette tvang de fleste jentene til å flytte over grensa til Liberia. Noen kom inn i prostitusjonsmiljøet, mens andre begynte med småhandel.
Mitt lykkeligste øyeblikk
Bygningen før rehabiliteringen
Mitt lykkeligste øyeblikk
Mitt lykkeligste øyeblikk
Bygningen under rehabiliteringen
Da jeg for noen få måneder siden i mai 2013 hadde tatt grunnskoleeksamen, var det som en drøm for meg å få et team fra Metodistkirken i Freetown på besøk. Deres oppgave var å diskutere med lokalsamfunnet hvordan de gamle og falleferdige bygningene som var gitt dem av en NGO (Non Governmental Organisation), kunne bli forvandlet til en metodistisk videregående skole. Jeg kunne ikke forestille meg hvor begeistret jeg ble da jeg fikk høre disse nyhetene. Jeg kunne ikke helt få meg til å tro at en kirke kunne ha råd til å renovere slike gamle bygninger.
Før eksamensresultatene ble klare i juni 2013 så jeg teamet arbeide flittig på bygningene for å gjøre ferdig noen av bekvemmelighetene før begynnelsen på neste skoleår. En av bygningene som inkluderte toalett og to soverom ble til slutt ferdig i september 2013. Det var nok til å huse den nåværende skolen og mer enn det. Jeg var så glad og de nye bygningene gjorde inntrykk på meg.
Mitt lykkeligste øyeblikk
Den gamle bygningen er nå ferdig rehabilitert til et skolebygg.
Men det er flere bygninger som trengs å bygges om for å få en komplett videregående skole!
Mitt lykkeligste øyeblikk

Oppstilling utenfor skolen
Mitt lykkeligste øyeblikk

Jendema er en grenseby mellom Sierra Leone og Liberia. Innbyggertallet er 
ca 5000, hvorav ca 1400 barn og ca 800 ungdommer.

 
Jeg hadde aldri trodd at vårt lokalsamfunn skulle ha en så vel innredet og romslig videregående skole som den vi har nå. Jeg trenger aldri å gå lange strekninger for å komme på skolen eller bo borte fra foreldrene mine igjen. Våre anstrengelser for å få en bedre kvalitetsutdannelse har til slutt lykkes. De fleste av våre jevnaldrende som reiste fra Jendema på grunn av dårlige utdannelsesmuligheter vil nå finne det nødvendig å komme tilbake. Tenåringsgraviditet og dropp ut statistikken i lokalsamfunnet vårt vil bli redusert.
Jeg takker Gud for initiativet til Metodistkirken og den norske regjeringen og for at de gjør framtiden lys, at våre drømmer blir virkelige og gjør disse dagene til mitt lykkeligste øyeblikk. Jeg er takknemlig.

    

Siste artikler
Relaterte artikler
I julens nyhetsbrev kan dere blant annet kan lese om innvielsen av to kirker som Norge har støttet i Liberia. Er du ikke i mål med julegavene enda, anbefaler vi misjonens alternative gaver; gaver som betyr mye - for mange! Har du lyst til å gi en julegave til misjonens arbeid, er kontonummeret 3000 13 88084, eller du kan sende et valgfritt beløp på vipps til 2248. Du kan også sende Jul 200 på sms til 2248 Vi ønsker dere en fortsatt fin adventstid! Les mer
I år er søndag 3. februar den offisielle misjonsdagen, og vi gleder oss til å feire den sammen med dere! Noen har kanskje allerede feiret misjonsdagen og noen har den senere! Vi synes det er flott at den markeres- og feires! Vi har sendt ut en del materiell med post og e-post som dere kan bruke slik dere måtte ønske. Dette legges også ut her på sidene våre slik at det er tilgjengelig for alle! Les mer
Vi stanser først på brua, det var her det først begynte tilbake i 2014. Naturen har nå slettet alle spor etter anleggsarbeidet. Vegetasjonen vokser tett opp til steinsettingen og natursteinene er sauset inn i søle og rødt støv. Joy betyr glede og det var stor glede da CELAD svarte ja til Joyah om å bygge brohoder på begge sider av brua som veimyndighetene hadde laget over elva. De hadde slurvet med brohodene og resultatet var at brua lå der isolert med dype kløfter på hver side, utilgjengelig både for folk og fe, og ikke minst for biler. I regntiden vokser elva så mye at den hadde vasket ut jordmassene på hver side av brua. Les mer
Da er årets kompetanseseminar over og 10 nordmenn reiste fra Sierra Leone med både hode og hjerte forandret. Hodet har blitt tilført kunnskap og visdom, hjertet har blitt varmere og mer engasjert. Les mer

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone