Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Soap, soup and salvation

Aske, Øyvind
02.12.2013
Vi er i Kaunas for å besøke Helen og Bill Lovelace, Bill er tilsynsmann i Litauen og Helen er diakonikonsulent.
 
Vi har vært på 11-gudstjenesten i Kaunas UMC, hvor vi deltok i en litauisk-talende  kirke.  Nå er vi på vei til neste by som heter Ukmerge og en ny gudstjeneste som skal begynne kl 14.00. Vi ankommer noen minutter for seint og pastor Andrus Kask er i full gang med sin bibeltime om saligprisningene. Hvis formiddagens gudstjeneste var tradisjonell og formell så er sannelig denne den lavkirkelige motsatsen. Flokken som består av seks eldre kvinner og kona til pastoren sitter rundt et bord. Pastoren avbryter forkynnelsen for å ønske oss velkommen og vi blir tilbudt plasser ved varmovnen før møtet fortsetter. Alt blir oversatt til engelsk av pastorens kone.
Soap, soup and salvation
Soap, soup and salvationSoap, soup and salvation Pastor Andrus Kask underviser om saligprisningene

Soap, soup and salvation
Jelena Kask oversetter til engelsk
 
Etter forkynnelse, bønn og salmesang kommer maten på bordet. Det er et godt fellesskap og vi kjenner oss inkludert og velkommen. Til overmål kan pastoren norsk, han har bodd i Trøkstad i Østfold! Bygningen vi sitter i tilhører en av kvinnene. Det er flere bygninger på eiendommen hennes
og hun har invitert husmenigheten til å bruke dette huset.

Soap, soup and salvation
 Litt av serveringen, hjemmelaget og god mat
 
Etter måltidet er det tid for hobbyaktiviteter. I dag er det såpekoking! Helen har tatt med seg flere plastposer som er fulle av remedier og utstyr. Først blir såpemassen smeltet i et vannbad, farge- og lukt blir tilsatt før det helles opp i former for å stivne. Her var det stor kreativitet og det ferdige resultatet ble fine små gaver.  I følge Helen er såpekoking populært. Det er enkelt, morsomt, spennende og veldig sosialt.
Soap, soup and salvation
Helen forklarer hvordan såpeproduksjonen skal foregå

Soap, soup and salvation
Den flytende såpa helles opp i formene

Soap, soup and salvationSoap, soup and salvation
Den avkjølte såpa tas ut av formen

Soap, soup and salvation
Såpelaging er også menighetsbyggende!

Soap, soup and salvation
Pastor Kask forteller at han satser på denne lille husmenigheten og at han har merket at de har blitt ivrigere etter at han begynte å komme hit. Da han tilbød seg å komme hver 14 dag i stedet for en gang pr måned, ble det tatt imot med glede. Og de bruker god tid på å bygge relasjoner, noen ganger sover pastorparet over til dagen etter. Tiden er kanskje kommet til at den vesle flokken kan begynne å vokse?

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone