Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Ny utvikling i Nyan'ombe

Aske, Øyvind
12.10.2016
Det tar ca 3 timer å reise fra Mutare til Nyan'ombe. Vi kommer akkurat fram til Shapure kirke til gudstjenestetid kl 11. Det er noen der når vi kommer og nye siger inn. Det er ikke så farlig, vi begynner når alle har kommet. Jeg burde ta fram capsen for det blir frilufts-gudstjeneste. Men forresten, kanskje det blir skygge nok under treet.
Ny utvikling i Nyan'ombe 
Shapure kirke er under dette treet denne søndagen

Ny utvikling i Nyan'ombe
Chabadza direktøren Mususa leder gudstjenesten

Ny utvikling i Nyan'ombe
Han er også dagens predikant, og oversetter innimellom fra shona til engelsk

Ny utvikling i Nyan'ombe
Menigheten teller små og store

Ny utvikling i Nyan'ombe
Sang og dans

Ny utvikling i Nyan'ombe
Det gamle kirkebygget er fjernet og fundamentet for den nye Shapure kirke er lagt
 
Forrige gang vi var her tilba vi Gud i den gamle kirken, men allerede da var det planer om å bygge ny. Nå er den revet og fundamentet til den nye kirken ligger ferdig. Nå venter man på klarsignal på å komme i gang med å mure opp veggene. Det nye fundamentet lover en rommelig kirke for det vesle lokalsamfunnet. Ønsket er selvfølgelig å ha bygget ferdig når Flekkefjord menighet kommer på besøk i påsken 2017. Det er de som støtter Nyan'ombe prosjektet med penger, også kirken.  Dagens prest har vi med oss i bilen, det er metodistpastor og direktør for Chabadza Musafare Mususa. Han taler fritt og greit og med humør, det er stadig lav humring under preken. Anne og jeg får holde en hilsen fra Norge, det blir litt sang, kollekten samles inn og bønner blir bedt. Her er mye å be om, men de siste årene har befolkningen også fått oppleve at takkebønner er på sin plass:
Waiting mother`s shelter
Waiting mother`s kitchen
Ny utvikling i Nyan'ombe
 
Borehull med elektrisk pumpe og vanntårn og tappekraner for rent vann ved klinikken
Ny utvikling i Nyan'ombe
 
Solcellepanel og batterier til drift av kjøleskap og belysning på klinikken
Ny utvikling i Nyan'ombe
 
Ny klinikkbygning
Ny utvikling i Nyan'ombe

Ny utvikling i Nyan'ombe
Gammel klinikkbygning renovert
Renovering av boliger for helsearbeidere
Ny kirke (under oppføring)
Borehull med manuell vannpumpe utenfor kirken
Hengebro over Nyan'ombe elva.
Det meste av dette har blitt realisert gjennom Metodistkirkens PID program hvor vi får 90 % støtte av Norad. De siste 10 % betales altså av Flekkefjord menighet. Kirken, vannpumpa ved kirken og broen som ikke er PID prosjekter dekkes i helhet av Flekkefjord, mens borehullet ved klinikken er bekostet av UMCOR. (United Methodist Committee on Relief).
Ny utvikling i Nyan'ombe
Den lokale prosjektkomiteen, sykepleiere, Anne og Øyvind
 
Etter gudstjenesten kjører vi til elva. Fordi det er tørketid er det ikke stor vannføring nå, men når regnet kommer er det umulig å komme over. Dette gjelder skolebarna som har skolen sin på den andre siden. Dette gjelder befolkningen på den andre siden som har elva mellom seg og klinikken. Dette gjelder de gravide som trenger å vente i trygge omgivelser noen uker før fødselen på waiting mother shelter.
Ny utvikling i Nyan'ombe
Imponerende hengebru

Ny utvikling i Nyan'ombe 
Brua sett unnenfra

Ny utvikling i Nyan'ombe
Selv ikke i tørketida blir  Nyan'ombe elva tørrlagt

Ny utvikling i Nyan'ombe
Brua svaier, men er helt trygg

Ny utvikling i Nyan'ombe
Anne går ned stigen på den andre siden
 
Hengebrua er flott, solid festet med tykke stålvaiere. Brua svaier når vi går ut på plankene. De øverste vairene med går i hoftehøyde og det er et lite sug når vi kikker ned i vannet 7-8 meter under oss. Rekkverket består av strekkmetall. Brua er festet til en høy klippe på den andre siden og en vertikal stige leder ned til andre elvebredden. Landsbyhøvdingen John Shapure ville gjerne hatt brua enda lengre, han mener at når elva står som høyest kan vannet nå bunnen av stigen. Men brua er suveren og kommer til å bety en enorm forskjell for området.
 
Til slutt kjører vi til den nye klinikken Den er bygget parallelt med den gamle og har nå fått vinduer og taket på plass. Murpussingen utvendig er snart ferdig mens dører og innertak fremdeles mangler. Så er det interiøret. Den gamle klinikken stod ferdig allerede i 1966. Den leverer helsetjenester for ca. 3 000 mennesker. Med det nye bygget blir kapasiteten på klinikken fordoblet og helsetilbudet i regionen forbedret. Opp til i dag har det vært underkapasitet på å ta imot fødende på noe over hundre. De som ikke har fått plass i Nyan'ombe har dermed blitt overført til Nyanga General Hospital som ligger 70 km unna. Men det er ikke mange som har hatt råd til det. Dermed har det blitt usikre hjemmefødsler og på-veien fødsler.
 Ny utvikling i Nyan'ombe
Headman John Shapure drikker av vannet fra den nye pumpa

 Ny utvikling i Nyan'ombe
En ung kvinne med barnet sitt på ryggen tapper vann


Ny utvikling i Nyan'ombe
Det er knusktørt i Zimbabwe på denne tiden

Ny utvikling i Nyan'ombe
Vannet blir virkelig livgivende under slike forhold

Før gudstjenesten måtte vi se på den nye vannpumpa ved siden av kirken og en grønnsakhage som er blitt anlagt ikke langt unna. Folk smiler og er veldig fornøyde.
Det har vært blitt gjort mye godt arbeid i Nyan'ombe regionen de siste årene. Den lokale prosjektkomiteen har vært dyktig ledet av Onsimos Sharamba og hans assistent Bernhard Shapure. Øvrige medlemmer i komiteen er Charles Mazhau og Sophia Mapeta som sekretærer, James Shapure som kasserer og Constance Nyamuremba som medlem. Pastor Livingstone og landsbyhøvdingen John Shapure er med som rådgivere. 
 
Pastor Mususa prekte om verdien av å ha gode medarbeidere, både når det gjelder Gud og mennesker. Når historien om Nyan'ombe en dag skal skrives, vil den lokale Chabadza komiteen få en fremtredende plass. Det vil nok også menigheten i Flekkefjord få, som har støttet lokalsamfunnet med 1 million kroner på under 3 år. Vi i misjonen gjør vårt for at arbeidet skal lykkes og vi strever så godt vi kan for å følge med i svingene! Det er stas å være en partner og se at dette lokalsamfunnet blir forvandlet for våre øyne.
Ny utvikling i Nyan'ombe
Hva vil fremtiden bringe for disse to?
Siste artikler
Relaterte artikler
I julens nyhetsbrev kan dere blant annet kan lese om innvielsen av to kirker som Norge har støttet i Liberia. Er du ikke i mål med julegavene enda, anbefaler vi misjonens alternative gaver; gaver som betyr mye - for mange! Har du lyst til å gi en julegave til misjonens arbeid, er kontonummeret 3000 13 88084, eller du kan sende et valgfritt beløp på vipps til 2248. Du kan også sende Jul 200 på sms til 2248 Vi ønsker dere en fortsatt fin adventstid! Les mer
I år er søndag 3. februar den offisielle misjonsdagen, og vi gleder oss til å feire den sammen med dere! Noen har kanskje allerede feiret misjonsdagen og noen har den senere! Vi synes det er flott at den markeres- og feires! Vi har sendt ut en del materiell med post og e-post som dere kan bruke slik dere måtte ønske. Dette legges også ut her på sidene våre slik at det er tilgjengelig for alle! Les mer
Anne Ng Forster og jeg er i Afrika igjen. Anne er bistandskonsulent og jeg er misjonssekretær. På engelsk har vi litt mer elegante titler: Anne er Programme Advisor og jeg er General Secretary. Nå er vi i Zimbabwe. Noen lurer sikkert på hva vi egentlig holder på med på disse reisene. La oss ta dagen i dag, mandag 13. mars som eksempel: Les mer
15-23 oktober har vi såkalt midterm evaluering av Chabadzaprogrammet i Zimbabwe. Evalueringen innebærer at vi har 2 uavhengige evaluatører ute på prosjektene for å sjekke at de holder mål. Den ene evaluatoren var fra Zimbabwe, den andre var fra Norge. Rapporten som de skriver sendes til Digni, til kirken i Zimbabwe og til MM. At rapporten er positiv er helt avgjørende for om vi får fornyet støtte til en ny 5 års periode med Chabadza. Les mer

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone