Sammen om et bedre liv for alle mennesker

Evaluering av Chabadza programmet

Aske, Øyvind
10.11.2015
15-23 oktober har vi såkalt midterm evaluering av Chabadzaprogrammet i Zimbabwe. Evalueringen innebærer at vi har 2 uavhengige evaluatører ute på prosjektene for å sjekke at de holder mål. Den ene evaluatoren var fra Zimbabwe, den andre var fra Norge. Rapporten som de skriver sendes til Digni, til kirken i Zimbabwe og til MM. At rapporten er positiv er helt avgjørende for om vi får fornyet støtte til en ny 5 års periode med Chabadza.
Evaluering av Chabadza programmet
Evaluatoren fra Zimbabwe, Dr Morgan Jeranyama i Matombo. Foto: Øyvind.
 
Evaluering av Chabadza programmet
Den norske evaluatoren Dr Elsa Døhli i Matombo. Foto: Øyvind

Evaluering av Chabadza programmet
Desinfeksjonsanlegget for kyr i Gokwe. Foto: Anne

Det første prosjektet vi besøker er desinfeksjonsanlegget (dip tank) for kveg i Nyamacheni i Gokwe. Anlegget er på det nærmeste ferdig og er prøvekjørt av 1 500 kyr. Det var ingen problemer. Kjemikaliene i bassenget tar livet av parasitter, midd og andre blodsugende insekter som fester seg på kyra. De trenger endelig godkjenning av veterinærmyndighetene og jordbruksdepartementet. Anlegget trenger et nytt styre for vedlikehold. Neste dip tank er 15 km unna, det er lang vei å drive en kvegflokk! Alt i alt et profesjonelt anlegg som har blitt lagt merke til av lokalmyndighetene, her er til og med egen latrine og redskapsbygg. De lokale bøndene mister mindre dyr i sykdom og økonomien blir forbedret.
Evaluering av Chabadza programmet
Fra vannprosjektet med vaskeplass i Mhende. Foto: Øyvind
 
Dagen etter, 17 oktober, reiser vi til Chirumanzu og evaluerer prosjekter i Mhende. Her har vi vannpumpe med tilknyttet baderom og vaskeplass for tøy. Vannet som går til spille renner ned i en tro utenfor gjerdet så kyra kan få drikke. Like bortenfor, bak baderoms bygget, er det anlagt en grønnsakhage. Det som er så bra med dette vannanlegget er den holistiske dimensjonen. Når vannet pumpes opp gir det rent drikkevann til landsbyene rundt, det rene vannet bedrer helseforholdene.  Videre gir anlegget trygge bademuligheter for kvinner. Samtidig som man drar for å hente vann kan man ta med skittentøyet og få vasket det. Det er alltid nok vann, også i tørkeperioden da vannet i elva blir borte. Kyra får drikke. Gjødsla som de etterlater brukes i grønnsakhagen som også har vann nok. Anlegget skinner i all sin prakt og kvinnene og mennene vi møter smiler og ler mot oss. Dette er bra!
Like ved ligger klinikken, Denhere Rural Health Centre. Her har Chabadza bygget Waiting Mother Shelter og Waiting Mother Kitchen. Denne gangen møter vi 2 kvinner med sine nyfødte barn. Wambai (31) har nettopp fått barn nr fem. Hun har vært her i to dager. Lizzie sitter med to nydelige tvillinger, hun er 24 og har bodd her i en måned. Klinikken har sykepleier og tilbudet betyr trygghet for gravide kvinner. Her kan de bo mens de venter på nedkomsten, helsepersonell sørger for ro og medisinsk tilsyn. Prosjektet ble innviet av biskop Nhiwatiwa 8. oktober 2013, i gjennomsnitt er det to fødsler her pr uke.
Evaluering av Chabadza programmet
ECDC bygget i Mhende venter på taket. Foto: Anne
 
Ikke langt unna ligger Mhende landsby med barneskolen og det påbegynte prosjektet Early Childhood Development Centre (ECDC). I Norge tilsvarer dette barnehage for 4-5 åringer. Ved siste telling var det 39 4-5 åringer. Bygget har nå nådd tak nivå, det er ferdig pusset innvendig og utvendig og venter på taket. Det gamle ECDC bygget ligger like ved siden av og har store sprekker i muren. Det skal rives når det nye bygget står ferdig. Vi blir møtt av 20 stykker denne lørdags formiddagen. 3 av dem er medlemmer av den lokale metodistkirken.
Evaluering av Chabadza programmet
Adminiistarsjonsbygget til videregående skole i Chapanduka har nettopp fått tak. Foto: Anne
 
Etterpå reiser vi til Chapanduka. Den lokale prosjektkoordinatoren er død og skal begraves i dag. Da vi når fram er begravelsen nettopp ferdig. Vi hilser på familien og de frammøtte og gir vår respekt. Før vi reiser ser vi på administrasjonsbygget. Taket er lagt, murarbeidene er fagmessig og pent utført. Hele bygningen blir det nye sentrale bygget for Secondary School med ca 600 elever. Chapandukaskolen gir nå disse elevene i distrikt 28 nytt håp for framtiden
Evaluering av Chabadza programmet 
Administrasjonsbygget til skolen i Matombo er godt i gang. Foto: Anne

Evaluering av Chabadza programmet
Old Man Matombo og den lokal ko-ordinatoren for Chabadza. Foto: Anne 
 
På søndag reiser vi til Matombo og deltar i gudstjenesten her. Pastor Chinyanga taler om håpet som holder troen levende. Matombo har ikke egen kirke enda, vi møtes i et av de klasserommene Chabadza har vært med på å bygge. Etterpå er det evaluering av prosjektet som er administrasjons-bygg. I 2012 søkte Matombo Chabadza om hjelp til å bygge ungdomsskolen. Skolen fikk da hjelp til å få et nytt klasserombygg ferdig i tillegg til det første. 2 nye lærerboliger ble bygd. Dermed var den nye ungdomsskolen med O-level i Matombo etablert. Med det nye adm. bygget på plass kan Matombo legge ytterligere et nytt nivå, A-level, til skolen sin. Det er den videregående delen som gjør at elevene får studiekompetanse til universitetsstudier.
Evaluering av Chabadza programmet
Chitora broen. Foto: Anne
 
Arbeidet med Chitora broen startet 16. nov 2014. Brua ble åpnet i april 2015. Da vi kom dit ventet den lokal komiteen på oss. Komiteen redegjorde for alt arbeidet. De tok imot opplæring fra Chabadza for hvordan de skulle sette sammen komiteen og hvordan de skulle gripe arbeidet an. De samarbeidet godt og i alt 8 landsbyer var med for å få brua i orden igjen. Arbeidet ble ledet av en ingeniør. I dag er brua god som ny og veien til hovedveien til Mutare er knyttet sammen igjen. Motsatt vei er forbindelsen med skolen og klinikken i Chitora intakt, også i regnsesongen. Prosjektet har vært meget vellykket. Chitora arbeider nå med å bygge et nytt skolebygg til 5. form i Secondary School. Det har de satt i gang med helt alene men har sendt inn en søknad om chabadza.
Evaluering av Chabadza programmet
Vi blir ønsket velkommen med et danseprogram i Saungweme. Før var det villmark her, nå yrer det av barn. Foto: Anne
 
Seinere samme dag reiser vi til Saungweme hvor lokalsamfunnet med Chabadzas hjelp har bygget Primary School. Det ble startet i 2012 og fullført i september 2014. Biskop Nhiwatiwa innviet skolen i februar 2015. Innrulleringen på skolen er nå 167 barn med 11 lærere. Det er 500 barn fordelt på 5 landsbyer i området og ytterligere et klasserombygg er nødvendig. Den nye bygningen har nådd tak nivå og venter på tak og murpuss. Vi tar oss tid til å besøke den gamle skolen hvor 1. klasse og førskolen fremdeles holder hus. Vi møter noen av lærerne som til tross for kummerlige forhold i det gamle fjøset er med på å forvandle gråstein til gull. Her er det stå-på vilje og overgivelse!
Evaluering av Chabadza programmet
Den nye klinikken tar form i Nyan`ombe. Foto: Anne

Evaluering av Chabadza programmet
Lunsj i Nyam`ombe, sadza, greens og kylling. Foto: Anne
 
Onsdag 20 oktober reiser vi den lange veien til Nyan`ombe. Her har Chabadza støttet et helseprosjekt og ny klinikk. Formålet med klinikken er å gi bedre helsetilbud til syke og fødende i området, redusere forekomsten av vannbårne sykdommer og redusere malaria. Nytt overnattings hus (shelter) og nytt kjøkken til de fødende er satt opp. I det siste har UMCOR boret etter vann. Nå er vann tilgjengelig på 4 forskjellige steder på området. Den nye klinikken er klar til å få tak og pusset opp utvendig. Et solcelle panel med kraftige batterier som kan drive frysere og kjøleskap er montert.
Helsetilbudet er med dette kraftig forbedret. De samarbeider også med andre aktører, leger uten grenser var på besøk mens vi var der. Vi svinger innom kirken på vei hjem. Lokalsamfunnet river denne nå og har allerede steinblokker nok til å begynne å bygge den nye som blir mye større, 11X28 meter.
Evaluering av Chabadza programmet
Det nye bibliotek- og PC-bygget i Nyamidzi. Foto: Anne

Evaluering av Chabadza programmet
Biblioteket med steinfliser på gulvet og delikat tretak. Nå venter de på hyller til bøkene. Foto: Anne
 
Det siste prosjektet vi besøkte er skolebibliotek og PC rom på Secondary School i Nyamidzi. Det er litt over en times kjøring fra Mutare. Prosjektet ble påbegynt i oktober 2014 og søkte om chabadza i november 2014. Godkjenningen om støtte kom 18 desember. Nå er bygget 90 % ferdig og er en fryd for øyet. Bygningen har høy standard med steinfliser på gulvet og lakkert innertak i tre. Det som nå står for tur er installasjon av bokhyller i bibliotekdelen og 40 PCer i datarommet.  Bibliotek og PCer er framtiden også her. Skolen har 466 studenter og 21 lærere akkurat nå. Med det ferdige bygget vil skolen tiltrekke seg enda flere studenter.
Evaluering av Chabadza programmet
Fra workshopen der den foreløpige evalueringesrapporten blir presentert. Rev Alan Gurupira i midten. Foto: Anne 

    

Siste artikler
Relaterte artikler
I julens nyhetsbrev kan dere blant annet kan lese om innvielsen av to kirker som Norge har støttet i Liberia. Er du ikke i mål med julegavene enda, anbefaler vi misjonens alternative gaver; gaver som betyr mye - for mange! Har du lyst til å gi en julegave til misjonens arbeid, er kontonummeret 3000 13 88084, eller du kan sende et valgfritt beløp på vipps til 2248. Du kan også sende Jul 200 på sms til 2248 Vi ønsker dere en fortsatt fin adventstid! Les mer
I år er søndag 3. februar den offisielle misjonsdagen, og vi gleder oss til å feire den sammen med dere! Noen har kanskje allerede feiret misjonsdagen og noen har den senere! Vi synes det er flott at den markeres- og feires! Vi har sendt ut en del materiell med post og e-post som dere kan bruke slik dere måtte ønske. Dette legges også ut her på sidene våre slik at det er tilgjengelig for alle! Les mer
Anne Ng Forster og jeg er i Afrika igjen. Anne er bistandskonsulent og jeg er misjonssekretær. På engelsk har vi litt mer elegante titler: Anne er Programme Advisor og jeg er General Secretary. Nå er vi i Zimbabwe. Noen lurer sikkert på hva vi egentlig holder på med på disse reisene. La oss ta dagen i dag, mandag 13. mars som eksempel: Les mer
Det tar ca 3 timer å reise fra Mutare til Nyan'ombe. Vi kommer akkurat fram til Shapure kirke til gudstjenestetid kl 11. Det er noen der når vi kommer og nye siger inn. Det er ikke så farlig, vi begynner når alle har kommet. Jeg burde ta fram capsen for det blir frilufts-gudstjeneste. Men forresten, kanskje det blir skygge nok under treet. Les mer

© 2008 Metodistkirkens Misjonsselskap

St. Olavs gate 28

0166 OSLO

 

 

Telefon: 23 33 27 00
E-post: misjonsselskapet@metodistkirken.no

Gavekonto: 3000 13 88084 

Vipps og SMS: 2248

En del av Metodistkirken i Norge
metodistkirken.no

Org. nummer: 974 230 887

Powered by Cornerstone